Jump to content
  • Helstekt and med rosmarin 04
  • Helstekt and med rosmarin 11
  • Helstekt and med rosmarin 10

Helstekt and med rosmarin og fløtegratinerte poteter

Høst
3 timer
Moderat
4 porsjoner

Slik gjør du det:

Anden (del 1 av 3)

1

Forvarm ovnen til 160 grader.

OBS. Denne oppskriften tar utgangspunkt i at du har to ovner. Dersom du ikke har to ovner så kan du starte med potetene. Da varmer du potetene opp når anden skal hvile i 30 minutter.

2

Skjær av vingene og stjerten. De skal brukes til sausen, så legg dem til side.

3

Vask og tørk anden godt på utsiden og på innsiden. Legg anden i en ildfast gryte, gjerne en emaljert en for jevn varme. Bend lårene bak kroppen. Salt og pepre godt både på over- og undersiden, samt inne i anden.

4

Legg anden i en ildfast gryte, gjerne en emaljert en for jevn varme. Bend lårene bak kroppen. Salt og pepre godt både på over- og undersiden, samt inne i anden. Legg en liten busk rosmarin inne i buken på anden.

5

Legg en hel fersk hvitløk skåret i to i gryten ved siden av anden. Hell eplemost på siden av anden, sett på lokk.

6

Anden skal steke i til sammen 35 minutter per kilo. En and på 2,5 kg skal derfor steke i ca 90 minutter. De første 60 minuttene steker anden på 160 grader under lokk.

Sausen (del 1 av 2)

1

Kutt gulrot og løk i biter og tilsett de sammen med en kvist rosmarin. 

2

Hell på vann slik at det dekker andebitene. Dryss en klype flaksalt over.

3

Kok opp og la dette småkoke i ca 1 time. 

4

Sil av andekraften gjennom en finmasket sil (eller et kaffefilter) over i en gryte.

Potetene

1

Forvarm ovnen til 180 grader.

2

Skrell poteter og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin hvis du har det. 

3

Legg dem lagvis i en smurt, ildfast form. Legg hvitløk og rosmarin innimellom skivene. 

4

Hell på fløte, salt og pepper.

5

Sett potetformen i ovnen i ca 1 time. Kjenn med en spiss kniv i midten om potetene er myke.

Anden (del 2 av 3)

1

Når anden har stekt en time. Ta den ut og sil av kraften over i en bolle. Sett anden tilbake i ovnen på 240 grader uten lokk. Nå skal anden få fin farge de siste 30 minuttene. Mot slutten kan du til og med sette på grillelementene for å få mer sprø skorpe hvis det trengs.

2

Kraften fra andesteken inneholder masse fett og du vil se at det legger seg et tykt lag med andefett på toppen av kraften. Dette fanger du opp med en sauseskje og legger i en skål. Dette er pur gull. Du skal bruke litt til eplene, men resten kan du kose deg med de neste ukene. Andefett er perfekt å steke poteter, sopp eller andre grønnsaker i.

Saus (del 2 av 2)

1

Når du har silt av fettet og kommet ned til laget med kraft kan du helle det over i gryten med andesausen du lagde av andevingene og stjerten. Kok opp og la koke inn til under halvparten. Smak til med honning.

And (del 3 av 3)

1

Når anden er ferdig setter du den på en rist og dekker den løst med folie. Den skal gjerne hvile minimum en halvtime før du skjærer den opp. 

2

Skjær den slik du gjør med hel kylling eller kalkun. Du skjærer langs brystbenet og løsner hvert bryst forsiktig med en skarp kniv.

Tilbehør

1

Grønne bønner kokes i lettsaltet vann.

Bønnene kokes til de er al dente (altså til de har litt tyggemotstand).

2

Eplene skjæres i båter og stekes i litt andefett i en panne. Tilsett en gren med rosmarin i pannen.

Eplene skal stekes på medium pluss varme til de er myke, men ikke faller fra hverandre. De skal gjerne ha en lett karamellisert overflate.

Oppskriften er fra Helles Kitchen, matblogger. 

Ingredienser

Gårdsand Hel And
Shutterstock 1915886773

Hel and

Saftig og smakfull and fra Gårdsand.

And

And
ca. 2,5 kg
Hvitløk
1 hel
Rosmarin
1 busk
Eplemost
1/2 liter
Salt og pepper

Gratinerte poteter

Poteter
8 stk
Kremfløte
1 dl
Fersk hvitløk
2 fedd
Salt og pepper

Saus

Honning
2 ts
Gulrot
1 stk
Sjalottløk
2 stk

Tilbehør

Grønne bønner
?
Røde epler
3
Rosmarin
1 gren

Work by Lemon

Åpenhetsloven Personvern Cookies Administrer cookies